Trüf Mantarı Yetiştiriciliği

Trüf mantarı günümüzde toprağın ‘kara elması’ olarak anılır. Doğal trüf ormanlarının şehirleşmeyle yok olması ve son senelerde kurulan trüf çiftliklerinde yetiştirilen miktarın yükselen talebi karşılayamaması sebebiyle trüf mantarının değeri hızla artmaktadır.

Previous slide
Next slide

Trüf Mantarı Nedir?

1860’larda dünyada 2000 ton/yıl olan trüf mantarı arz talep dengesi, günümüzde kurulan çiftliklere rağmen yıllık 400 tonu geçememektedir. Bu arz sıkıntısı son yüzyıllarda ormanların savaşlar, yangınlar ve şehirleşmeyle yok olmasından kaynaklanmıştır. Çare trüf mantarı yetiştiriciliğinin kontrollü olarak kurulan çiftlik ve bahçelerde yapılmasıdır. Trüf mantarı yetiştiriciliği katma değeri en yüksek tarım yatırımlarından biridir. Türkiye bu konuda çok şanslıdır. Yurdumuzun büyük bir bölümünde trüf tarımı yapmak mümkündür.

Trüf mikorizasının severek yaşadığı meşe türü ağaçlar yurdumuzun genelinde zaten doğal olarak yetişmektedir. Trüf tarımını cazip kılan özelliklerden biri de bereketli tarım arazileri dışında taşlı, eğimli, kireçli ve normal tarımın zor olduğu alanlarda kolaylıkla yapılabilmesidir. Bu tür kullanılmayan alanlarda kurulacak bahçeler sayesinde 5 ila 8 sene içinde çok yüksek getiri sağlamak mümkündür.

Trüf Mantarı Aşılı Fidan

Getirisi yüksek tüm yatırımlarda olduğu gibi trüf mantarı yetiştiriciliğinde de bilgi, tecrübe, ileri teknoloji ve bilinçli kontrol başarının büyük bir parçasıdır. Demirsoy Tarım bünyesinde oluşturduğumuz AR-GE ekibimiz, trüf sektöründe 15 yılı aşkın deneyimi olan çalışanlarımız ve dünyada trüf konusunda söz sahibi birçok profesör ve akademisyenle yaptığımız ortak çalışmalar sonucu 2015 yılında dünyada eşi benzeri olmayan bir trüf mantarı aşılı fidan üretim tesisi kurduk. Bu çok özel seramızda ürettiğimiz, mikorizal kök analiz ve kontrollerini yaptığımız trüf mantarı aşılı değişik meşe türleri, fındık, kestane ve ıhlamur fidanlarının satışını yapmaktayız.

Trüf bahçesi kurmak veya “Trüf Mantarı Aşılı Fidan“ satın almak için lütfen bize ulaşın.

Previous slide
Next slide

Trüf Mantarı Ekolojisi

Trüf mantarının yetişebilmesi için gereken en önemli unsurlar uygun toprak, uygun iklim ve uygun bitki cinsidir. Uygun toprak dediğimiz zaman, kireçli (ph7-9) ve süzek olması çok önemlidir. Verimsiz taşlı ama kireçli topraklar diğer tarımlar için iyi bir toprak yapısı oluşturmamasına rağmen trüf tarımı için ideal bir yapı sunar. Uygun iklim olarak Akdeniz iklimini örnek gösterebiliriz. Yaz yağmurlarının olduğu alanlarda kış trüfü (tuber melanosporum), yaz yağmurlarının olmadığı daha kurak alanlarda ise yaz trüfü (tuber aestivum) yetişir. Karadeniz ikliminde ise ikisi de yetişebilir. Uygun bitki cinsine gelince, trüf mantarları meşe türleri, çam türleri, fındık, gürgen, kavak ve akağaç gibi ağaçlarla ortak yaşam kurarlar. Türkiye genelinde neredeyse her bölgede siyah yaz trüfü bulunur. Trüf tarımı yapmak için yöre şartları ve ağaç cinsleri göz önünde bulundurulmalıdır.